Debating!

De Romeinse redenaar Marcus Tullius Cicero was een begenadigd spreker, en liet zich gelden in de rechtszaal, de politieke arena en op het forum. Zodoende wist hij als man zonder bijzondere komaf, een homo novus, op te klimmen op de Romeinse carrièreladder, genaamd de cursus honorum.

Wat is debatteren?
Debatteren wordt in het woordenboek aangeduid als redetwisten. Debatteren is echter veel meer dan dat. Debatteren is een aan banden gelegde discussie. Omdat een derde partij uiteindelijk de beslissing maakt wie er gewonnen heeft, moeten er regels zijn om beide partijen een gelijke kans te geven in het debat. Zo mogen ze allemaal even lang praten en krijgen ze evenveel kans om de sprekers te interrumperen. Dit noemen we het parlementaire debat, waarvan de twee belangrijkste vormen hieronder staan.

Amerikaans Parlementair:

  • In deze debatvorm debatteren twee teams bestaande uit twee personen tegen elkaar. Het ene team neemt de positie van de regering in (propositie) en het andere team vormt de oppositie. Elke spreker krijgt 5 minuten om zijn speech te houden en ten slotte houden de regerings- en oppositieleider nog een samenvattende speech van 3 minuten.

Brits Parlementair:

  • In deze debatvorm debatteren vier teams bestaande uit twee personen tegen elkaar. Twee teams nemen de positie van de regering in (propositie) en er zijn twee oppositieteams. Elke spreker krijgt 5 minuten de tijd voor zijn speech. Het tweede team aan beide kanten moet een duidelijk verdieping geven aan het debat.

Cursus honorum
Allereerst kun je de verbale strijd aangaan op onze eigen debatavonden, en worden je vaardigheden gescherpt door middel van workshops. Daarnaast zijn er tal van Nederlandstalige toernooien, die hier te vinden zijn. Door deze te bezoeken leer je nieuwe mensen, en bovenal nieuwe argumentaties kennen. De uitslagen worden gebruikt voor de nationale debatranglijst.

Voor de echte die-hard debater is er het internationale debatlandschap. Bezoek buitenlandse toernooien, zoals die in Londen, Parijs en Wenen. Vanuit T.D.V. Cicero ondersteunen we iedereen met ambitie. Laat het ons weten als je interesse hebt om van internationale toppers te leren.

De ultieme strijd wordt geleverd op het EK (EUDC) en WK debatteren (WUDC). Als je je hiervoor kwalificeert, bewaak je de eer van onze universiteit ten overstaande van teams uit heel Europa of de hele wereld. De winnaars mogen zich met recht de beste debaters van het jaar noemen!